”Lehtimainos on kuollut”, on minulle julistanut yksi jos toinenkin.
Eikä ole, sanon minä.

Lehtimainos on printin vähenemisestä huolimatta tehokas tapa mainostaa ja tehdä yritystäsi tunnetuksi. Lehtimainoksen avulla yrityksesi toimintaa on helppo paikallistaa. Lisäksi se tavoittaa tehokkaasti myös vanhemman polven potentiaaliset asiakkaat, joille some ja netti ovat vieraita. Lehtimainokset ovat helppo tapa personoida markkinointia ja, saada asiakkaita liikkeelle. 

Lehtimainontaan kannattaa satsata – tutkimusten mukaan kuluttajille jää paremmin mieleen muutamia kertoja toistetut, vaikka sitten pienemmätkin ilmoitukset, kuin yksi suuri ilmoitus. Varsinkin pienempien paikkakuntien paikallislehdet syynätään usein tarkkaan, joten niissä mainostaminen on usein tehokasta. On kuitenkin totta, että moneen muuhun mainostustapaan verrattuna lehtimainonta on melko kallista. Joskus tosin lehdistä saatetaan kaupata viime hetken mainospaikkoja hyvinkin edullisesti. 

Mikäli haluat lehdestä mainospaikan, voit joko varata tilan itse, tai pyytää graafikkoa tai mainostoimistoa hoitamaan varaukset puolestasi. 

Kuluttajille jää paremmin mieleen muutamia kertoja toistetut,
vaikka sitten pienemmätkin ilmoitukset, kuin yksi suuri ilmoitus.

Yleisimmät mokat lehtimainosten suunnittelussa, ja miten ne vältetään

Lehtimainontaa suunnitellessa on tärkeää ottaa huomioon, että jokaisella lehdellä on omat ilmoituskokonsa. Jos haluat käyttää samaa mainosta monessa eri lehdessä, et voi lähettää mainosta sellaisenaan joka paikkaan, vaan sen koko täytyy muokata kuhunkin lehteen sopivaksi.  Lehden ilmoituskoot riippuvat paitsi lehden fyysisistä mitoista, myös siitä, miten lehden oma graafikko on suunnitellut lehden ulkoasun – marginaalien koon, palstaleveydet, jne.

Mainospaikan varauksen yhteydessä saat lehdestä varausvahvistuksen tai mediakortin. Sinun ei itse tarvitse ymmärtää niissä mainituista tiedoista mitään, mutta ne ovat tärkeitä mainoksen tekijälle. Tiedot tulisi siis aina välittää eteenpäin graafikolle.

Mediakortista tai varausvahvistuksesta selviää lehtimainoksen koko ja muut tarvittavat tekniset tiedot (kuten kuvien väriprofiili ja resoluutio). Näistä selviää myös lehden ilmestymisaikataulu, ja ajankohta, jolloin mainoksen tulee viimeistään olla toimitettuna lehteen.

Mikäli mahdollista, mainokset kannattaa aina suunnitella mahdollisimman hyvissä ajoin, jotta suunnitteluun jää tarpeeksi aikaa.

Ota huomioon, että jokaisella lehdellä on omat ilmoituskokonsa.
Jos haluat käyttää samaa mainosta monessa eri lehdessä, et voi lähettää mainosta sellaisenaan joka paikkaan, vaan koko täytyy muokata kuhunkin lehteen sopivaksi

Muista aina katsoa, että lehtimainoksessasi käytettävien kuvien tai logojen laatu riittää painatukseen.

Myös lehtimainoksissa logo tulee olla vektorimuodossa. Samoin valokuvien laadun tulee olla riittävän hyvä. Itseotetut räpsäisyt kannattaa unohtaa painetuista mainoksista kokonaan. Varsinkin sanomalehtipaperi on todella huokoista, ja se imee paljon väriä, mikä saattaa heikentää kuvan laatua. Tällöin jo valmiiksi hieman rakeisesta kuvasta voi tulla painettuna epäselvä sotku.

Mikäli olet epävarma kuviesi tai logosi käytettävyydestä, ota rohkeasti yhteyttä. Autan mielelläni.

Pienen lehtimainoksen suunnittelu

Ylivoimaisesti yleisin moka lehtimainoksen suunnittelussa on se, että siihen ängetään liikaa asiaa.  Liika tekstin ja kuvien määrä tekee mainoksesta sekavan näköisen, ja pahimmillaan mahdottoman lukea. Liian täysi mainos ei myöskään erotu lehden sivulta muiden mainosten joukosta. Yleensä yksi tarjous tai muu asia yhteen pienehköön mainokseen riittää. 

Ylivoimaisesti yleisin moka lehtimainoksen suunnittelussa on,
että siihen ängetään liikaa asiaa.

Fonttien valinta ja tekstin asettelu eli typografia täytyy suunnitella hyvin. Tärkein asia kannattaa laittaa reilun kokoisella tekstillä, jotta se huomataan.  Vähemmän tarpeellisen tekstin voi huoletta laittaa pienemmällä. Pistekoon 8 teksti on useimmilla fonteilla vielä täysin luettavaa sanomalehdestäkin.

Esimerkki huonosta lehtimainoksesta
Älä tee näin! Tässä esimerkissä on pienen mainoksen yleisimmät mokat.

Yllä olevassa kuvassa olen esittänyt pienen lehtimainoksen yleisimmät mokat:

Esimerkki hyvästä lehtimainoksesta
Tee näin! Tähän kuvaan olen korjannut ylemmän mainoksen mokat.

Tähän kuvaan olen tehnyt mainokseen korjaukset.

Mainosta suunnitellessa kannattaa miettiä,
mikä on sisällöllisesti tärkein asia, ja korostaa sitä

Ison lehtimainoksen suunnittelu

Isommissa mainoksissa, joihin mahtuu enemmän sisältöä, yleisin ongelma on hierarkian puute: kaikki mainoksen tuotteet laitetaan mainokseen saman kokoisina. Mainosta suunnitellessa kannattaa miettiä, mikä on sisällöllisesti tärkeintä, ja korostaa sitä. Muut asiat voi laittaa hieman pienemmällä. Näin kokonaisuudesta tulee silmälle miellyttävämpi, ja mainos on helpompi hahmottaa. 

Esimerkki mainoksesta, jossa asiat on esitetty tasapaksusti
Ei näin! Älä asettele kaikkia mainostettavia asioita saman kokoisiksi.

Yllä olevassa kuvassa olen käyttänyt pohjana pienen lehtimainoksen mallikuvaa:

Korjattu, iso lehtimainos
Tee näin! Mieti, mikä on mainoksesi tärkein tuote tai tarjous, ja korosta sitä.

Muita tärkeitä huomioita:

Kun mainos on valmis, suosittelen laittamaan samat asiat esille myös somekanaville ja nettisivuille. Markkinoinnissa toisto on erittäin tärkeää. Mikäli lehdessä mainittuja tarjouksia ei löydy somesta ja netistä, asiakkaalle saattaa tulla epävarma olo. 

Markkinoinnissa toisto on erittäin tärkeää.
Mikäli lehdessä mainittuja tarjouksia ei löydy somesta ja netistä,
asiakkaalle saattaa tulla epävarma olo

Huomaathan kuitenkin, että lehtimainosta ei voi sellaisenaan laittaa someen. Somessa on omat kuvakokonsa, joita kannattaa mainoksen tehokkuuden vuoksi noudattaa. Somemainoksista kerron lisää omassa postauksessaan myöhemmin.

Mikäli sinulla ei ole kunnollisia, studiotasoisia kuvia laitettavaksi mainokseen, voit palkata itsellesi valokuvaajan tai hankkia sopivia kuvia kuvapankeista.

Mikäli puolestaan mainoksen tekstien keksiminen ei suju sinulta luonnostaan, voit pyytää apua copywriterilta tai sisällöntuottajalta.