Oletko aikeissa teettää yrityksellesi esimerkiksi mainoksia, ja sinulta pyydettiin logoasi vektorina?
Mitä ihmettä tarkoittaa logon vektorimuotoisuus, ja miksi se on niin tärkeää?

Logon vektorointi tarkoittaa sitä, että logo muunnetaan kuvasta, eli pikseligrafiikasta, viivagrafiikaksi, jolloin resoluutio ei rajoita logon käyttöä – samaa tiedostoa voi käyttää niin käyntikortissa kuin koko seinän kokoisessa ulkomainoksessa. Kuvatiedostoa ei voi rajattomasti suurentaa, koska se muuttuu rakeiseksi.

Mikäli logosi on aikanaan tehty esimerkiksi kuvankäsittelyohjelmalla, tai jos alkuperäiset tiedostot ovat kadonneet, logo kannataa ehdottomasti vektoroida.

Miltä vektoroitu tiedosto oikeastaan näyttää? Esimerkkinä vasemmalla pikselimuotoinen kuva ja oikealla vektorimuotoinen. Pikselikuva muuttuu suttuiseksi suurennettaessa, kun taas vektorikuva säilyy muuttumattomana.

Jos tilaat yrityksellesi mitä hyvänsä mainosmateriaaleja, lähetä tekijälle logosta vektoritiedostot. Monet  kaihtavat vektorimuotoisten logotiedostojen lähettämistä graafikolle yksinkertaisesti siitä syystä, etteivät tiedä mitä ne ovat.  Monet kokevat helpoksi logon lähettämisen esimerkiksi tutussa Word-tiedostossa, mutta painotuotteita tehtäessä niitä ei voi hyödyntää ollenkaan. Word-tiedostoon liittäminen heikentää logon laatua merkittävästi.
Mainosmateriaalien lisäksi vektorimuotoisuus on usein myös välttämätöntä esimerkiksi silloin, jos teetät työvaatteita logollasi.

Monet kokevat helpoksi logon lähettämisen esimerkiksi tutussa Word-tiedostossa, mutta painotuotteita tehtäessä niitä ei voi hyödyntää ollenkaan. Word-tiedostoon liittäminen heikentää logon laatua merkittävästi.

Logo vektoroidaan vektorigrafiikkaohjelmalla, joista tunnetuin on Adobe Illustrator, mikä on itsellänikin käytössä. Mikäli logosi on hyvin yksikertainen tai sinulla on olemassa siitä korkearesoluutioinen kuvatiedosto, vektotointi onnistuu parhaassa tapauksessa parissa minuutissa. Mikäli logossasi on paljon yksityiskohtia tai tiedosto on hyvin rakeinen, logo pitää usein piirtää uudelleen vanhan logon päälle. Tällöin aikaa voi kulua tunteja.

Saph Invest oy:n. logon vektoroiti
Esimerkki vektoroimastani logosta. Yläpuolella kuvatiedosto, alapuolella vektoroitu logo.

Miten logon vektorointi sitten käytännössä tapahtuu? Kuinka paljon siihen  kuluu aikaa?

Logon vekrotoinnin yhteydessä saat samat tiedostot, kuin alusta asti suunniteltavaa logoa tilattaessa. Mikäli sinulta puuttuu myös logon käyttöohjeet tai graafinen ohjeisto, ne kannattaa tehdä samalla.

Logon vektorointi kannattaa myös nettikäyttöä varten. Nettisivulla vektoroitu logo on aina terävä riippumatta siitä, katsellaanko sitä tietokoneelta, tabletilta tai puhelimesta. Nettisivuilla käytettävän, vektorimuotoisen, logon tiedostonmuoto on svg. Myös useimmat piirrustukset ja grafiikat voi vektoroida.

Miksi sitten vektoroituja tiedostoja  ei käytetä kaikkialla pikselikuvien sijaan?

Joissain tilanteissa valokuvan vektorointi on hauska tehokeino.
Yleensä valokuvissa nimenomaan bittikarttakuva eli pikseleistä muodostuva kuva on paras mahdollinen tiedostomuoto, koska siihen mahtuu paljon yksityiskohtia ja värisävyjä.  Vektoroitu valokuva on tiedostona hyvin raskas, ja siitä häviää suurin osa sävyistä.

Mikäli tarvitset logosi tai jonkin muun tiedoston vektotoituna, pyydä tarjous yhteydenottolomakkeella! Vektoroinnit onnistuvat usein hyvinkin pikaisella aikataululla.

Valokuvan vektorointi on hauska tehokeino, jos haluat, että valokuva näyttää esimerkiksi vesivärimaalaukselta. Vasemmalla vektoroitu valokuva ja oikealla tavallinen valokuva.