Edellisessä postauksessani kävin läpi mainoskuvien käyttöoikeuksia.  Totesin siinä, että ”Yleinen harhaluulo on, että omissa blogi- tai somepostauksissaan voi käyttää mitä hyvänsä Internetistä löytyvää kuvaa, jos muistaa julkaisun yhteydessä mainita lähteen. Tämä ei pidä paikkaansa. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että Internetistä löytyviä kuvia ei pidä ikinä kopioida ja julkaista yksityis- tai yrityskäytössä ”

Netistä löytyy kuitenkin paikkoja, joista kuvia saa latailla täysin vapaasti niin paljon, kuin sielu sietää – kuvapankit!  Kuvapankkeja on sekä ilmaisia, että maksullisia. Tässä postauksessani listaan ne ilmaiset kuvapankit, joista on ollut itselleni eniten hyötyä.

Kuvapankeista saat Creative Commons – eli CC – lisenssillä varustettuja kuvia.  Tarkasta kuvaa ladatessasi, minkä CC-lisenssin kuvaaja tai kuvapankin ylläpitäjä on sille myöntänyt, jotta et käytä kuvaa erehdyksessä väärin.

Kuvituskuva: Mies kiikaroi
Muista tarkastaa valokuvan lisenssi!
Kuvaaja Andrea Piacquadio palvelusta Pexels

Mitä CC-linsenssit tarkoittavat?

CC-lisenssejä on viisi erilaista:

CC0-lisenssi: Tämä on CC lisensseistä yleisin ja myös turvallisin käyttää: lisenssi takaa kuvalle vapaat käyttöoikeudet. Saat kopioida, julkaista, levittää ja muokata kuvaa vapaasti sekä kaupallisiin että ei-kaupallisiin tarkoituksiin. Kuvaajaa tai kuvan lähdettä ei tarvitse mainita.

NC-lisenssi eli NonCommercial: Kuvaa saa muokata ja kopioida täysin vapaasti, mutta sen saa julkaista vain ei-kaupallisissa tarkoituksissa.

BY-lisenssi eli By Attribution: Kuvaa saa jakaa, muokata ja levittää täysin vapaasti myös kaupallisiin tarkoituksiin, mutta kuvaaja tai kuvan lähde on mainittava.

ND-lisenssi eli No Derivates: Kuvaa saa kopioida, levittää ja käyttää myös kaupallisissa tarkoituksissa, mutta sitä ei saa muokata.

SA -lisenssi eli ShareAlike: Kuvasta muokattuja versioita saa julkaista vain samalla lisenssilä, kuin alkuperäistä.

Missä tilanteissa kuvapankkikuvia kannattaa käyttää?

Kuvapankkien käytössä on hyvät ja huonot puolensa.

Koska kuvapankeissa tiettyihin aiheisiin liittyvien kuvien määrä on rajallinen, kuvapankkikuvien käytössä saattaa hyvinkin käydä niin, että esimerkiksi viereisellä messuosastolla on käytössä prikuulleen sama kuva kuin sinulla.

Tämä johtuu usein mainoskäyttöön sopivien kuvien rajallisesta määrästä.  Jotkut kuvat toimivat asettelunsa puolesta parhaiten blogeissa, jotkut mainosmateriaaleissa, ja jotkut somessa. Parhaita mainoskäyttöön soveltuvia kuvia saatetaan ladata tuhansia kertoja, eikä ole mitenkään mahdollista tietää, kuka on ladannut minkäkin kuvan.

Parhaita mainoskäyttöön soveltuvia kuvia saatetaan ladata
tuhansia kertoja, eikä ole mitenkään mahdollista tietää,
kuka on ladannut minkäkin kuvan.

Toinen probleema, joka monesti nousee kuvapankeissa esiin, on se, että välillä voi olla hankala löytää suomalaiseen sielunmaisemaan sopivia kuvia. Tämä korostuu varsinkin joulumarkkinoinnissa ja silloin, jos hakusessa on luontokuva.  Kuvapankeissa on tuhansittain kauniita luontokuvia, mutta niistä näkee heti, että ne on otettu jossain muualla, kuin Suomessa. Kuvapankkien joulukuvat tuppaavat olemaan myös melko kaukana perinteisestä suomalaisesta joulunvietosta. Tämä aiheuttaa välillä myös hupia –  on ollut todella hauskaa muokata vaaleasta leivästä joululimpun näköinen.

Myös esimerkiksi juhannuksen viettoon liittyvät kuvat, tai kuvat esimerkiksi karjalanpiirakoista voivat olla kuvapankeissa kiven alla.

On kuitenkin tilanteita, joissa kuvapankkikuvien käyttö on paikoillaan.

Yleensä tärkein syy kuvapankkikuvien käytölle on budjetti. Vaikka valokuvaajan palkkaaminen on paras tapa hankkia käyttöösi kauniita, käyttökelpoisia kuvia, ilmaisista kuvapankeista saat kuvat käyttöösi nimensä mukaisesti ilmaiseksi. Eli kuvapankkeja kannattaa käyttää silloin, jos mainosbudjettisi on pieni.

Toinen tärkeä syy kuvapankkikuvien käytölle on nopeus. Kuvapankkikuvat saat käyttöösi heti, eikä sinun tarvitse ensin järjestää kuvauksia valokuvaajan kanssa, ja sen jälkeen odottaa, että valokuvaaja on käynyt ottamansa kuvat läpi ja käsittelee ne. Kuvapankkikuvat ovat pikaisissa tarpeissa yleensä ainut vaihtoehto.

Kuvituskuva: mies tietokoneen ääressä.
Kuvapankkikuvien käytölle on paikkansa.

Viisi parasta ilmaista kuvapankkia


Pixabay

Pixabay on ilmaisista kuvapankeista ehkä se tunnetuin. Pixabayn kuvavalikoima on laaja, ja sieltä saa sekä valokuvia että vektorimuotoisia  kuvituskuvia. Etuna Pixabayssa on myös se, että hakukenttä toimii myös suomeksi, eikä sinun tarvitse miettiä hakusanallesi lontoonkielistä vastinetta. Lisäksi Pixabayssa voi kätevästi hakea kuvia esimerkiksi värin mukaan. Pixabayn huono puoli taas on kuvien laatu. Pixabayn kuvat vaihtelevat ammattitasoisista, upeista valokuvista melko kehnoihin räpsäisyihin. Itse käytänkin Pixabayta eniten vektorikuvien hakemiseen.

Unsplash

Unsplashistä löytyy yli 300 000 kuvaa. Unsplasihin hyvä puoli on kuvien laatu: jokainen kuva on erittäin kaunis ja laadukas. Unsplash  toivoo kuitenkin, että sivusto ja/tai kuvaajan nimi mainitaan kuvan käytön yhteydessä, mikäli se on mahdollista. Unsplash on sisällöntuottajien suuressa suosiossa.

Pexels

Pexelsistä löytyy suuri joukko hyvälaatuisia valokuvia ja videoita. Kuten Pixabay, Pexelsikin toimii myös suomeksi. Myös Pexelsissä kuvien laatu on kautta linjan erinomainen. Osa kuvista on samoja, kuin Unsplashissä.

Gratisography

Oma ylivoimainen suosikkini kuvapankeista. Ai miksi? Koska se sisältää perinteisten kuvien sijaan värikkäitä, uniikkeja kuvia vekkuleista aiheista. Kuvien määrä on  muihin kuvapankkeihin verrattuna pieni, mutta sitäkin laadukaampi. Ja sisältö on taatusti ainutlaatuista.

Picjumbo

Picjumbo eroaa muista kuvapankeista siinä, että sen kuvia hallitsevat upeat kirkkaat värit. Täältä löytää helposti esimerkiksi Instagramiin tai somepostauksiin lifestyle -tyyppistä sisältöä. Osa Picjumbon sisällöstä on maksullista, mutta ilmaiskuvillakin pötkii pitkälle.

Pikwizard

Pikwizardin etu on, että sen sisältö painottuu pitkälti ihmisiin. Monissa muissa kuvapankeissa ihmisten kuvat voivat olla kortilla. Pikwizardissa on yli 100 000 kuvaa, jotka ovat kaikki vapaasti käytettävissä.

Mitä kuvan latauksen jälkeen?

Kun olet ladannut kuvapankista haluamasi kuvat, muista kunnioittaa valokuvaajaa ja käyttää kuvia hyvän maun mukaisesti.

Ja eikun latailemaan! :)