Tiukkapipoisuuden vastustaja

Parhaat ilmaiset kuvapankit

Edellisessä postauksessani kävin läpi mainoskuvien käyttöoikeuksia.  Totesin siinä, että ”Yleinen harhaluulo on, että omissa blogi- tai somepostauksissaan voi käyttää mitä hyvänsä Internetistä löytyvää kuvaa, jos muistaa julkaisun yhteydessä mainita lähteen. Tämä ei pidä paikkaansa. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että Internetistä löytyviä kuvia ei pidä ikinä kopioida ja julkaista yksityis- tai yrityskäytössä ”

Netistä löytyy kuitenkin paikkoja, joista kuvia saa latailla täysin vapaasti niin paljon, kuin sielu sietää – kuvapankit!  Kuvapankkeja on sekä ilmaisia, että maksullisia. Tässä postauksessani listaan ne ilmaiset kuvapankit, joista on ollut itselleni eniten hyötyä.

Kuvapankeista saat Creative Commons – eli CC – lisenssillä varustettuja kuvia.  Tarkasta kuvaa ladatessasi, minkä CC-lisenssin kuvaaja tai kuvapankin ylläpitäjä on sille myöntänyt, jotta et käytä kuvaa erehdyksessä väärin.

Mitä CC-linsenssit tarkoittavat?

CC-lisenssejä on viisi erilaista:

CC0-lisenssi: Tämä on CC lisensseistä yleisin ja myös turvallisin käyttää: lisenssi takaa kuvalle vapaat käyttöoikeudet. Saat kopioida, julkaista, levittää ja muokata kuvaa vapaasti sekä kaupallisiin että ei-kaupallisiin tarkoituksiin. Kuvaajaa tai kuvan lähdettä ei tarvitse mainita.

NC-lisenssi eli NonCommercial: Kuvaa saa muokata ja kopioida täysin vapaasti, mutta sen saa julkaista vain ei-kaupallisissa tarkoituksissa.

BY-lisenssi eli By Attribution: Kuvaa saa jakaa, muokata ja levittää täysin vapaasti myös kaupallisiin tarkoituksiin, mutta kuvaaja tai kuvan lähde on mainittava.

ND-lisenssi eli No Derivates: Kuvaa saa kopioida, levittää ja käyttää myös kaupallisissa tarkoituksissa, mutta sitä ei saa muokata.

SA -lisenssi eli ShareAlike: Kuvasta muokattuja versioita saa julkaista vain samalla lisenssilä, kuin alkuperäistä.

Muista tarkastaa valokuvan lisenssi! Kuvaaja Andrea Piacquadio palvelusta Pexels

Missä tilanteissa kuvapankkikuvia kannattaa käyttää?

Kuvapankkien käytössä on hyvät ja huonot puolensa.

Koska kuvapankeissa tiettyihin aiheisiin liittyvien kuvien määrä on rajallinen, kuvapankkikuvien käytössä saattaa hyvinkin käydä niin, että esimerkiksi viereisellä messuosastolla on käytössä prikuulleen sama kuva kuin sinulla.

Tämä johtuu usein mainoskäyttöön sopivien kuvien rajallisesta määrästä.  Jotkut kuvat toimivat asettelunsa puolesta parhaiten blogeissa, jotkut mainosmateriaaleissa, ja jotkut somessa. Parhaita mainoskäyttöön soveltuvia kuvia saatetaan ladata tuhansia kertoja, eikä ole mitenkään mahdollista tietää, kuka on ladannut minkäkin kuvan.

Tätä voi toki yrittää välttää yksinkertaisella jipolla: älä valitse kuvaa kuvapankin ensimmäisista hakutuloksista, vaan selaa kuvapankkia ensimmäistä sivua pidemmälle.

Myös esimerkiksi juhannuksen viettoon liittyvät kuvat, tai kuvat esimerkiksi karjalanpiirakoista voivat olla kuvapankeissa kiven alla.

On kuitenkin tilanteita, joissa kuvapankkikuvien käyttö on paikoillaan.

Yleensä tärkein syy kuvapankkikuvien käytölle on budjetti. Vaikka valokuvaajan palkkaaminen on paras tapa hankkia käyttöösi kauniita, käyttökelpoisia kuvia, ilmaisista kuvapankeista saat kuvat käyttöösi nimensä mukaisesti ilmaiseksi. Eli kuvapankkeja kannattaa käyttää silloin, jos mainosbudjettisi on pieni.

Toinen tärkeä syy kuvapankkikuvien käytölle on nopeus. Kuvapankkikuvat saat käyttöösi heti, eikä sinun tarvitse ensin järjestää kuvauksia valokuvaajan kanssa, ja sen jälkeen odottaa, että valokuvaaja on käynyt ottamansa kuvat läpi ja käsittelee ne. Kuvapankkikuvat ovat pikaisissa tarpeissa yleensä ainut vaihtoehto.

Kuvapankkikuvien käytölle on paikkansa.

Viisi parasta ilmaista kuvapankkia

Mitä kuvan latauksen jälkeen?

Ja eikun latailemaan! :)